Nieuwe app waarschuwt voor ongelukken

KIJK-redactie

15-07-2014 13:00:05

Onoplettende weggebruikers opgelet. Volgens computerdeskundigen behoedt de app Wi-Fi Honk je voor een verkeersongeluk.

Misschien betrap je jezelf er soms ook op: niet opletten in het verkeer, omdat je dringend naar je mobiel moet kijken. Of je hoort een naderende auto niet, omdat je muziek luistert via je telefoon. Dit kan weleens tot een ongeluk leiden. Computerdeskundigen van de Universiteit van Missouri hebben daarom een app ontwikkeld die je waarschuwt wanneer er een auto of voetganger nadert.

Wi-Fi netwerken

Smartphones zenden om de 100 milliseconden informatie uit tijdens het zoeken naar Wi-Fi netwerken.  Hier maakt de app, genaamd Wi-Fi Honk, handig gebruik van. Hij pikt deze signalen op van de mobieltjes van automobilisten en bepaalt hieruit hun positie, snelheid en richting ten opzichte van de voetganger.

Vervolgens berekent Wi-Fi Honk of de kans op een botsing groot is. Als dit inderdaad het geval is, stuurt hij waarschuwingen naar de telefoon van de voetganger. Deze gaat dan trillen, maakt rare geluiden en stuurt berichten.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Stijging ongelukken

Het systeem werkt ook voor automobilisten die gewaarschuwd willen worden als ze een voetganger dreigen aan te rijden. Het onderzoeksteam heeft de app voor deze bestuurders getest en concludeerde dat er op tijd kon worden geremd voor een voetganger die plots de weg oversteekt. Zelfs wanneer de automobilist met 120 kilometer per uur over de weg scheurt.

De onderzoeksgroep hoopt dat de app levens gaat redden. Dit is namelijk hoognodig. In tien jaar tijd is het aantal koptelefoon-dragende voetgangers die tijdens een verkeersongeval gewond of gedood werd met 300 procent gestegen. Uitkijken in het verkeer is natuurlijk nog altijd de beste optie. Daar heb je in principe geen mobiel of een app voor nodig.

Bron: Wired

Tekst: Naomi JansenPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis