Nieuwe blik op verkeersveiligheid met motorsimulator

KIJK-redactie

30 November 2010 16:00

Onderzoek wijst uit dat een training voor gevorderden motorrijders verandert in betere stadsrijders en snellere, soepelere en veiligere bestuurders.

De motorrijders klommen op een Triumph Daytona 675 in een simulatieopstelling van de Universiteit van Nottingham (Verenigd Koninkrijk). Door elke bestuurder dezelfde scenario’s voor zijn kiezen te geven, onderzochten de wetenschappers hun gedrag in het verkeer. Hieruit bleek dat veiliger niet altijd langzamer hoeft te zijn en dat een motorcursus voor gevorderden voor meer veiligheid op de wegen zou kunnen zorgen.

Gewoon ervaring opdoen na de eerste lessen blijkt niet voldoende om een betere weggebruiker te worden. In sommige gevallen leek het gedrag van ervaren bestuurders zelfs erg op dat van beginnende bestuurders. Motorrijders die een cursus voor gevorderden hadden gevolgd, plaatsten zich wel beter op de weg om te reageren op gevaren, hielden zich aan de snelheidslimiet in steden en kwamen de bochten beter door dan de andere bestuurders.

De conclusies van het onderzoek zijn erg belangrijk. Motorrijders hebben namelijk een groot aandeel in het jaarlijkse aantal verkeersongevallen. De resultaten zullen een stimulans zijn om in de toekomst voor meer aanvullende cursussen te zorgen.

Bronnen: University of Nottingham

Beeld: Triumph Motoren


Meer Nieuws