Nieuwe bril laat doven geluid ‘zien’

KIJK-redactie

06-09-2012 16:00:15

Drukke weg

Een groep Zuid-Koreaanse wetenschappers heeft een bril ontwikkeld waarmee de drager kan ‘zien’ waar een geluid vandaan komt. Handig voor doven en slechthorenden.

Bij een luid of onverwacht geluid verleggen we onze aandacht direct in de richting vanwaar het vandaan komt. Zo worden we bijvoorbeeld gewaarschuwd als er bij het oversteken een claxonerende auto met hoge snelheid op ons afkomt. Doven vangen deze prikkels echter niet op, waardoor dit soort situaties levensgevaarlijk kunnen zijn. Uitvinders van KAIST (Korea Advanced Institute of Science and Technology) hebben nu een bril gemaakt die uitkomst biedt.

Knipperende lampjes

Zeven microfoons, bevestigd aan het frame, lokaliseren de geluiden. Die informatie wordt direct naar een setje LED-lampjes aan de binnenkant van de bril gestuurd. Hierdoor weet de drager waar het geluid vandaan komt. De lampjes knipperen alleen als de klanken harder zijn dan een bepaald geluidsniveau dat de gebruiker zelf kan instellen. Wel zo handig, aangezien je geen constante stroom van lichtjes voorbij wilt zien flitsen.

Eerdere pogingen om een bril voor doven te ontwikkelen, waren meestal onhandig in de praktijk. Gebruikers moesten bijvoorbeeld een computermonitor meesleuren die hielp om de locatie van een geluid door te geven. Het Koreaanse team heeft dit probleem nog niet helemaal verholpen, want voor het prototype moeten dragers nog steeds een laptop in een rugzak meedragen. Volgens hoofdonderzoeker Yang-Hann Kimm duurt het echter maar een paar jaar voordat ook dit probleem is opgelost.

Conflict met Google?

Het enige waar de makers misschien rekening mee moeten houden, is een conflictje met Google. Eerder dit jaar vroeg het wereldbedrijf patent aan op een soortgelijke ‘herkenning’ van geluiden. Zo is er nu al Project Glass, een systeem dat mogelijk ook visuele waarschuwingen geeft bij – voor de gebruiker belangrijke – geluiden. Kijk en oordeel zelf.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: New Scientist, KAIST

Beeld: ArkiPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis