Nieuwe Britse provincies vastgesteld met telefoongegevens

KIJK-redactie

10 December 2010 10:00

Onderzoekers hebben een nieuwe regionale verdeling van Groot-Brittannië gemaakt met behulp van gegevens over telefoongesprekken.

Een team van MIT stelt een nieuwe en nauwkeurige methode voor, waarbij op basis van mensenlijke contacten de binnenlandse grenzen opnieuw worden bepaald.

De onderzoekers analyseerden de gegevens van 12 miljard vaste telefoongesprekken. Elk gesprek werd geprojecteerd op een kaart, als een lijn tussen twee locaties. Zo werd duidelijk dat mensen het meeste communiceren in hun eigen buurt en ontstonden regio’s met veel onderling telefonisch verkeer. Een scheiding tussen regio’s werd op die plekken gemaakt, waar de minste verbindingen werden doorbroken.

Het meest opvallende resultaat is het verschil tussen Schotland en Wales. In het eerste gebied blijkt slechts 23,3 procent van de gesprekken met een ander deel van het land te worden gevoerd. Wales daarentegen is juist heel goed verbonden met zijn oosterburen. In het westen van het land blijken bovendien nieuwe regio’s gevormd te worden rond de grote steden.

De zwarte lijnen in deze illustratie geven de officiële grenzen van de provincies aan. De zwarte stippen vertegenwoordigen de steden en de kleuren zijn de door het onderzoek gevormde regio's.

Bronnen: BBC News, MIT Senseable City Lab

Beeld: Massachusetts Institute of Technology


Meer Nieuws