Nieuwe Corvette met hoofd te besturen

KIJK-redactie

19 May 2014 13:20

Een auto besturen terwijl je vanaf je schouders verlamd bent, lijkt onmogelijk. Toch is hier een oplossing voor gevonden: autorijden met je hoofd. 

Op 6 januari 2000 gaat het faliekant mis met Sam Schmidt, autocoureur. Tijdens een race in Florida rijdt hij tegen een muur en raakt hijverlamd vanaf zijn schouders tot aan zijn tenen. Hij denkt nooit meer te kunnen rijden, maar met nieuwe technologie is dit toch mogelijk. Arrow Electronics heeft namelijk een Chevrolet Corvette ontworpen die je met je hoofd kunt besturen.

In deze auto volgen vier infraroodcamera’s de hoofdbewegingen van de bestuurder. Om te sturen, moet die zijn hoofd naar links of rechts draaien en om te versnellen moet hij zijn hoofd naar achteren bewegen. Bovendien zit er een klein balletje aan een buisje in de mond van de chauffeur. Wanneer die hierop bijt, remt de auto. Binnen een paar milliseconden worden de signalen naar een computer gestuurd die het stuur en de pedalen bedient.

Dat het besturingssysteem werkt, is aangetoond door Schmidt. Hij heeft namelijk al 25 rondjes – ongeveer 120 kilometer – gereden in de Chevrolet. Binnenkort zal hij in deze auto meedoen aan een race. Wel met een bijrijder die ook controle heeft over de auto, just in case.

Bron: Wired

Tekst: Naomi Jansen


Meer Nieuws