Nieuwe endoscoop maakt medisch onderzoek prettiger

KIJK-redactie

26-01-2013 13:00:34

Geen vervelende camera meer die met een kabel in je keel wordt gebracht. Deze nieuwe endoscoop slik je gewoon door.

Dokters en technici van Ninepoint Medical en het Massachusetts General Hospital werkten samen om een minder ingrijpende endoscoop te ontwikkelen. En dit is wat ze bedachten: een miniscule endoscoop waar wel de beeldapparatuur in past, maar die nog steeds in een kleine capsule past.

Flexibele slang

Vaak weten dokters genoeg na een CT-scan, maar soms is het nodig om een medisch probleem van dichterbij te bekijken. Met een beetje pech krijg je dan een endoscopie: een onderzoek dat gebruikmaakt van een flexibele slang met aan het uiteinde een camera. Het enige probleem is dat die via de mond of de anus naar binnen moet. En laten we eerlijk zijn, prettig is anders.

De nieuwe endoscoop is een stuk minder vervelend. Hij hangt namelijk aan een maar 1 millimeter dikke kabel en hoewel dat nog steeds oncomfortabel klinkt, is het een stuk beter dan de dikke slang die bij de huidige methode in je slokdarm bungelt.

3D-scan

Zodra de capsule in je maag aankomt, kan de dokter de camera besturen om beelden te maken. Maar in plaats van foto’s maakt deze endoscoop een 3D-scan met behulp van een laser.

Het zal wel even wennen zijn voor dokters en technici om de nieuwe soort beelden te analyseren. Maar het systeem heeft voor hen zeker ook voordelen. De endoscoop is namelijk goedkoper in gebruik: het scheelt de hoge kosten van een eventuele narcose en de ingreep duurt aanzienlijk korter dan een traditionele endoscopie.

Het onderzoek met alle resultaten staat in het online journal van Nature.

Bronnen: NaturePopular MechanicsPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar