Nieuwe foto’s van Chinese stealth fighter

André Kesseler

01-10-2012 16:00:48

Het is al een tijdje bekend dat China aan een eigen stealthvliegtuig werkt. Nieuwe, ‘uitgelekte’ foto’s zorgen voor de nodige speculaties.

Begin vorig jaar doken er op internet ineens foto’s op van een toestel dat korte tijd later werd geïdentificeerd als de Chengdu (Krachtige Draak) J-20; het Chinese antwoord op de Amerikaanse F-22. Op basis van de foto’s werd vastgesteld dat het een tweemotorig jachtvliegtuig van de vijfde generatie met stealth-technologie was.

Begin 2011 doken er ineens foto's op van een Chinees stealthvliegtuig: de J-20.

Raketten en bommen die, zoals bij toestellen uit de vier generatie het geval is, aan de ophangpunten onder de vleugels zijn bevestigd, weerkaatsen te veel radarsignalen. Daarom zijn alle wapens bij toestellen van de vijfde generatie, zoals de F-22 en de F-35 (JSF), in de romp van het vliegtuig opgeborgen.

Op de foto’s die nu via China Defense Blog worden verspreid, is een nieuw type te zien dat de J-21 of, volgens andere bronnen, de J-31 wordt genoemd. Het toestel zou zijn ontwikkeld door China’s Shenyang Aircraft Design Institute (ook wel het 601 Aircraft Design Institute genoemd). Het is niet duidelijk of de fabrikanten van de J-20 en de J-21/J-31 samenwerken. Een andere mogelijkheid is dat de Chinese overheid via een soort kunstmatige concurrentie probeert de ontwikkeling van het nieuwe vliegtuig te versnellen.

De F-22 Raptor werd ontwikkeld om tot ver in de 21ste eeuw overwicht in de lucht te kunnen garanderen, maar de Chinezen lijken roet in het eten de gooien. Amerika zal dus niet zo heel gelukkig zijn met nieuwe generatie Chinese stealth fighters.

Overigens lijken de deskundigen het er wel over eens dat het een hele klus zal worden om, zoals de Chinese bronnen beweren, in 2018 een operationeel stealthvliegtuig te produceren. Want, zo redeneert men, ‘het eerste testvliegtuig van de F-22 vloog voor het eerst in 1990 en was pas in 2005 operationeel inzetbaar bij de Amerikaanse luchtmacht…’

Er zijn trouwens ook mensen die denken dat China een potje blufpoker speelt. Het land zou helemaal niet in staat zijn om dit soort technologieën te ontwikkelen en het ’toestel’ dat op de foto’s te zien is, zou opgetrokken zijn uit spaanplaat.

Bronnen: Gizmodo, China Defense BlogPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis