Nieuwe gadget spoort lijken op

kijkmagazine

13 August 2010 16:00

Twee Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuwe methode ontwikkeld om begraven lichamen te vinden.

Het behoord tot het gevarieerde (en morbide) takenpakket van de forensische wetenschapper: het zoeken naar lichamen die ergens op een onbekende plek begraven zijn. Momenteel worden daar vooral honden, bodemradar of grondmonsters voor gebruikt. Maar die hebben allemaal zo hun nadelen, en zijn bovendien niet in alle situaties bruikbaar.

Mooi dus dat er aan het National Institute of Standards and Technology wordt gewerkt aan een nieuwe optie: een ‘lijkensnuiver’ die je boven de grond kunt houden en die reageert op chemische verbindingen die vrijkomen als bacteriën zich tegoed doen aan een ontbindend lichaam.

Bovendien is deze gadget handig als er mogelijk een lijk ligt onder een stuk beton. Boor een gaatje van enkele millimeters breed in het beton en je kunt daardoorheen de grond eronder checken, zonder dat je hoeft te graven.

De verantwoordelijke onderzoekers, Tara Lovestead en Thomas Bruno, hebben hun methode al getest op een veldje waar acht ratten waren begraven. Hun snuiver wist alle acht de knaagdieren te lokaliseren en ging bovendien nergens af boven een stukje grond waar geen rat te vinden was, meldt New Scientist.

Zaak is nu om de techniek om te laten zetten in een handzaam prototype. Volgens Bruno moet dat tegen het eind van het jaar gelukt zijn.

Bronnen: NIST, New Scientist, Forensic Science International

Beeld: Dick Vos/ANP


Meer Nieuws