Nieuwe lander moet binnenste Mars in kaart brengen

kijkmagazine

22 August 2012 16:00

InSight

De NASA heeft bekendgemaakt een nieuwe lander op Mars te willen zetten. Wat gaat die precies onderzoeken?

Rover Curiosity rijdt nog maar net rond over het oppervlak van de rode planeet, maar deze week maakte de NASA alvast een volgende Marsmissie bekend: InSight. Deze lander gaat, gewapend met een aantal verschillende instrumenten, bepalen hoe het kleine broertje van de aarde er van binnen uitziet.

Een van de instrumenten die InSight meekrijgt, is een holle staaf die in de Marsbodem wordt geslagen, tot op een diepte van 5 meter. Daar meten sensors hoeveel warmte er uit het binnenste van de planeet komt. Daarnaast is de lander uitgerust met twee seismometers, die op zoek gaan naar ‘Marsbevingen’. Op basis daarvan moeten vervolgens de grenzen tussen de verschillende rotslagen in de bodem in kaart worden gebracht. Verder zal InSight zijn voorzien van twee camera’s, een robotarm en een sensor die gaat bepalen hoe Mars precies om zijn as roteert.

Binnenste Mars

InSight maakt deel uit van het Discoveryprogramma van de NASA. Dat wil zeggen dat het een relatief goedkope en snel te realiseren missie is, als aanvulling op de ambitieuzere vlaggenschipmissies zoals het Mars Science Laboratory (oftewel Curiosity). We hoeven dan ook niet heel lang op de lancering van InSight te wachten; die zou als het goed is al in 2016 moeten plaatsvinden.

Bronnen: JPL, UK Space Agency

Beeld: JPL-Caltech/NASA


Meer Nieuws