Nieuwe methode kan vliegtuigvleugels ijsvrij houden

KIJK-redactie

24 December 2010 16:00

In lange periode’s van kou is het noodzaak dat vliegtuigvleugels ijsvrij blijven. Wetenschappers van het MIT hebben mogelijk een nieuwe oplossing gevonden voor dit probleem.

Uit het MIT-onderzoek blijkt dat een ingewikkelde nano-structuur op het oppervlak een goede basis is, waar vorst of ijzel niet op kan vormen. Een dergelijke passieve methode voor ijsvrije vleugels is ideaal: er hoeft geen energie te worden toegevoegd en er is geen schade voor het milieu.

De wetenschappers kwamen tot hun conclusie na een uitgebreid onderzoek naar extreem waterafstotende oppervlakken. Hieruit bleek dat deze zoals de naam al zegt weliswaar water afstoten, maar niets doen tegen ijs dat direct op het oppervlak ontstaat.

Gelukkig bleek uit hetzelfde onderzoek dat we in een volledig andere hoek naar ijsvrije oplossingen kunnen zoeken, aldus werktuigbouwkundige Kripa Varanasi. Een ingewikkelde nanostructuur maakt het namelijk onmogelijk voor druppeltjes om zich aan het oppervlak te hechten. Vervolgonderzoek zal uit moeten wijzen hoe die structuur er precies uit zal zien en hoe we die in grote hoeveelheden kunnen produceren.

Bronnen: MIT


Meer Nieuws