Nieuwe ruimtetelescoop duurder en later

André Kesseler

14 November 2010 13:00

De opvolger van de Hubble Space Telescope wordt 30 procent duurder en is meer dan een jaar later klaar dan gepland.

Het lijkt een wetmatigheid dat overheidsprojecten gierend uit de klauw lopen. Niet alleen in Nederland, maar zeker ook in de VS. De opvolger van Hubble, de James Webb Space Telescope, zou in juni 2014 omhoog kunnen. Dat was althans de planning in 2008, maar inmiddels is duidelijk dat die datum niet gehaald zal worden. Het schema is nu bijgesteld naar september 2015.

Ook financieel gezien loopt het niet echt lekker. De geschatte kosten van 5 miljard dollar gaan zeker oplopen tot een bedrag van tussen de 6,2 miljard en de 6,8 miljard dollar. Een overschrijding van een slordige 30 procent.

Maar dan krijgen ‘we’ ook wat. De James Webb, genoemd naar een voormalig NASA-directeur, komt op een whopping 1,5 miljoen kilometer boven de schaduwzijde van de aarde. (Een flink stukje hoger dus dan de Hubble, die op 559 kilometer hangt.) De nieuwe ruimtetelescoop gaat met vier instrumenten en een 6,4 meter grote spiegel onder meer onderzoek doen naar de sterren en de sterrenstelsels die zich vlak na de oerknal hebben gevormd.

De spiegel van de 'James Webb' wordt een stuk groter dan die van de Hubble.

Bronnen: NASA, The New York Times


Meer Nieuws