Nieuwe stealth bomber krijgt een naam

André Kesseler

01-03-2016 11:00:35

Eind oktober viel het besluit dat Northrop Grumman de nieuwe stealthbommenwerper van de Amerikaanse luchtmacht mag gaan bouwen. Nu zijn de naam en het voorlopige ontwerp onthuld.

En de naam voor de nieuwe Long Range Strike Bomber (LRSB) is…. drum roll… de B-21! Mocht je nu een gevoel van teleurstelling onderdrukken, dan voelen we met je mee. Wij hadden er ook meer van verwacht. Volgens Deborah Lee James van de U.S. Air Force is voor de naam gekozen omdat het de eerste nieuwe bommenwerper van de 21ste eeuw is. Gaaaaaap.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het ontwerp van de LRSB lijkt weliswaar veel op de bestaande B-2 Spirit, maar maakt toch veel goed. Kennelijk zien de Amerikanen nog steeds een toekomst voor stealth. Nieuwe luchtdoelsystemen die China en Rusland maar al te graag aan de rest van de wereld verkopen, maken ‘onzichtbaar zijn voor radar’ nog steeds een belangrijke eigenschap. Het ontwerp is overigens een zogenoemd initial design concept; er kan dus nog het een en ander aan veranderen.

En wat de naam betreft, gelukkig mogen alle medewerkers van de Amerikaanse luchtmacht de toevoeging bedenken (zoals de Lightning II voor de F-35 of de Stratofortress voor de B-52). Dus er is nog hoop.

Bronnen: Breaking DefensePopular Science

Beeld: USAFPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes