Nieuwe techniek herstelt verlamde ledematen

KIJK-redactie

24-04-2012 16:00:52

Nieuw systeem

Britse onderzoekers hebben een hulpmiddel uitgevonden dat de groei van zenuwen assisteert. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld verlamde ledematen herstellen.

In sommige gevallen van verlamming kan het lichaam zichzelf herstellen, maar dan mag het gat tussen de zenuwen niet groter zijn dan 1 à 2 millimeter. Een nieuwe systeem, ontwikkeld door materiaalwetenschapper Frederick Claeyssens (Universiteit van Sheffield) en collega’s, leidt de zenuwen in de juiste richting en werkt als een soort mal, waardoor grotere afstanden kunnen worden overbrugd dan bij natuurlijk herstel en chirurgische ingrepen.

Het ontwerp is gedetailleerder dan eerdere prototypes, omdat het met lasers wordt uitgesneden. Door deze details in het mogelijk dat er op het oppervlak bepaalde cellen kunnen hechten die de zenuwgroei extra stimuleren. Deze zogenoemde Schwanncellen scheiden namelijk stoffen uit en vormen kanalen zodat de zenuwen sneller en in de juiste richting groeien. Door de combinatie van deze cellen en de mal wordt de kans vergroot dat het gevoel en/of de beweging in de armen en benen terugkomt.

Dit onderzoek is alleen nog maar uitgevoerd in het laboratorium met weefsels van de mens en de rat, maar biedt veel perspectief. Het team is momenteel bezig om de techniek te laten testen bij mensen, zodat in de nabije toekomst patiënten met verlamming van de ledematen volledig kunnen herstellen.

Bron: Biofabrication, University of Sheffield via EurekAlert!

Beeld: Laser Zentrum HannoverPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws