Nieuwe test: urine gezonde vrouw is niet steriel

MtB

01 April 2015 13:00

Lang dacht iedereen dat urine in de blaas steriel is, maar ook hier leven bacteriën.

Na een flink slok urine legt Bear Grylls in zijn survivalprogramma uit dat je plas kunt drinken, omdat het steriel is. Op deze gedachte wil hij misschien terugkomen. In urine van gezonde vrouwen zitten namelijk ook bacteriën, schrijven onderzoekers van de Loyola-universiteit in Chicago in een deze week verschenen editorial aan de hand van eerder onderzoek.

Huidige test beperkt

Men dacht dat urine steriel was, omdat de blaas is afgesloten van de buitenwereld. Pas wanneer de urine in de urinebuis kwam, zouden bacteriën de mogelijkheid hebben om in de plas te komen. Om te zien of dat klopt hebben onderzoekers met een katheter rechtstreeks urine uit de blaas gehaald. Deze is dan nog niet in contact geweest met de urinebuis en zou volgens de huidige opvatting steriel moeten zijn.

Door een speciale techniek te ontwikkelen om bacteriën aan te tonen, ontdekten de onderzoekers dat er ook bacteriën in urine van gezonde vrouwen zitten. “Dit komt mogelijk doordat de huidige test die wordt gebruikt om bacteriën in urine aan te tonen, maar weinig soorten bacteriën kan detecteren”, vertelt hoofdonderzoeker Alan Wolfe in de editorial in European Urology.

Nieuw onderzoeksgebied

De test is ontworpen om zo veel mogelijk bacteriesoorten aan te tonen. Deze proef werd vergeleken met de huidige test die door artsen wordt gebruikt. Van de urinemonsters waarbij de huidige test aangaf dat er geen bacteriën in zaten, liet de nieuwe bij 90 procent zien dat er wél bacteriën aanwezig waren in de urine.

Door te laten zien dat er wel bacteriën aanwezig zijn in urine, zelfs bij gezonde vrouwen, is er een nieuw onderzoeksgebied geopend. De onderzoekers gaan nu verder onderzoeken of deze bacteriën misschien de oorzaak zijn van een overactieve blaas of incontinentie. Dit zijn aandoeningen die lastig zijn te behandelen.

Bronnen: European Urology, Journal of Clinical Microbiology, Loyola University Chicago Stritch School of Medicine via EurekAlert!


Meer Nieuws