Ochtendlicht maakt je slanker

KIJK-redactie

04 April 2014 13:00

Een ochtendwandeling of met je fiets naar het werk is nog gezonder dan we dachten. Niet alleen de beweging, maar ook het licht heeft een effect op je gezondheid.

Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat mensen die aan ochtendlicht blootgesteld staan doorgaans slanker zijn dan mensen die pas in de middag hun zonlicht pakken. Dit is onafhankelijk van onder andere voeding en beweging. Naast het tijdstip is ook de duur van belang. Volgens de onderzoekers heeft twintig tot dertig minuten zonlicht tussen acht en twaalf uur ’s ochtends al een gunstig effect op je BMI.

Slecht belichte werkruimte

Helaas werken de meeste mensen in een slecht belichte omgeving. Een positief effect op je BMI werd pas gezien bij een lichtintensiteit van minimaal 500 lux, terwijl onze werkruimtes een lichtintensiteit hebben van vaak niet meer dan 200 tot 300 lux. Het advies is daarom om vooral naar buiten te gaan, zelfs een bewolkte dag levert al gauw zo’n 1000 lux aan licht op.

Biologische klok

De onderzoekers denken dat het licht van invloed is op onze biologische klok. Die is onmisbaar in ons lijf. Zo regelt hij bijvoorbeeld je dag-nachtritme, maar ook je spijsvertering. “Als iemand niet voldoende licht krijgt op het juiste moment van de dag, kan het de biologische klok aantasten” vertelt onderzoeker Phyllis C. Zee. “Hierdoor verandert je voedselmetabolisme en kan je gewicht toenemen.”

Bronnen: PlOS ONE, Northwestern University

Beeld: Fir0002/Flagstaffotos/CC BY-NC 3.0

Tekst: Tom Gerrits


Meer Nieuws