Octopus broedt meer dan vier jaar op eieren

KIJK-redactie

31-07-2014 11:00:30

Een diepzeeoctopus heeft vier en een half jaar op haar eieren gebroed. Nog nooit is een dier gezien dat dit zo lang doet.

Onderzoekers van het Monterey Bay Aquarium Research Institute vonden de diepzeeoctopus Graneledone boreopacifica in 2007 op een plek die ze regelmatig onderzochten, zo’n 1400 meter onder zeeniveau. Vanaf toen zagen ze vier en een half jaar lang steeds dezelfde octopus op dezelfde plek zitten. In die tijd werden haar eieren steeds groter. De onderzoekers konden zelfs na een tijdje kleine octopusjes waarnemen die zich binnenin ontwikkelden.

De onderzoekers hebben de moederoctopus geen enkele keer van haar post zien weggaan. Waarschijnlijk heeft ze in die vier en half jaar ook nauwelijks of zelfs niets gegeten, ook al kwamen voedselrijke beestjes vlak langs haar. De moeder hield al die tijd de eieren schoon en bewaakte ze voor vijanden.

Betere overlevingskansen

Door de lange broedtijd hebben de babyoctopusjes zich goed kunnen ontwikkelen en kwamen ze bijna als volwassen uit hun eitjes. Sterker nog, er is geen ander octopus- of inktvissoort bekend die zo groot en volgroeid uit het ei komt als G. boreopacifica.

Dit is erg voordelig voor de octopussensoort, omdat zo de overlevingskansen aanzienlijk groter worden. Waarschijnlijk is het beestje hierdoor dan ook uitgegroeid tot een van de meest voorkomende diepzeeoctopussensoorten in het noordoostelijke deel van de Stille Oceaan.

Bronnen: PLOS ONEMonterey Bay Aquarium Research Institute via EurekAlert!

Tekst: Tom Gerrits

Beeld: Robison et al.Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws