Octopussen willen alleen HDTV

KIJK-redactie

24 March 2010 16:00

Aanvankelijk hadden Australische onderzoekers een normale televisie in hun octopusaquarium gezet. De dieren keken niet op of om. Maar toen de ouderwetse beeldbuis werd vervangen door een HDTV, kwamen ze wel in actie.

Wetenschappers zijn er nog steeds niet helemaal uit hoe het komt dat octopussen in gevaar zo snel van kleur kunnen veranderen. Tijdens onderzoek naar dit fenomeen werden in eerste instantie normale televisies in de aquaria geplaatst. Hierop werden prooien en vijanden in beeld gebracht, in de hoop dat de beesten hierop zouden reageren.

Maar de filmpjes op de ouderwetse beeldbuizen wisten geen reactie los te maken bij de octopussen. Dat veranderde toen de televisie werd ingeruild voor een HDTV met ongeveer vijf keer zoveel pixels. Toen op dit scherm een krab verscheen, een natuurlijke prooi voor de octopus, reageerde het dier hier direct op. Deze beelden waren klaarblijkelijk wel overtuigend genoeg.

Deze ontdekking opent nieuwe mogelijkheden voor de onderzoekers, die nog veel vragen hebben over de persoonlijkheid en het gedrag van octopussen.

Bronnen: BBC News

Beeld: xtro32


Meer Nieuws