‘Olievlek opruimen wordt nóg groener’

KIJK-redactie

30-06-2015 11:00:18

Een biologisch afbreekbaar samenklonteringsmiddel voor het opruimen van olievlekken kan de schadelijke variant vervangen.

Nu is het opruimen van een olievlek op zichzelf natuurlijk al een hele milieuvriendelijke bezigheid. Toch blijven er altijd mensen die er graag een schepje bovenop doen en dit nog natuurbewuster aanpakken. Onderzoekers van City College of New York hebben een biologisch afbreekbaar middeltje ontwikkeld om olie van het wateroppervlak af te krijgen.

Het verwijderen van dunne laagjes olie wordt tot op heden vaak gedaan door een siliconenhoudende stof aan het water toe te voegen. “Wij wilden een milieuvriendelijke vervanger ontwikkelen voor dit middel dat nu voor onnodig meer schade kan zorgen”, aldus chemicus George John, leider van het onderzoek. Met succes, want de vervanger vonden hij en zijn collega’s in het plantaardige molecuul fytol dat van nature voorkomt in de oceaan.

De werking van de nieuwe ‘groene’ substantie is hetzelfde als dat van de schadelijk stof. Je gooit het rondom de olievlek in het water en door de werking van oppervlakte-actieve deeltjes klontert de dunne olie samen tot een massieve brei die je eenvoudig opruimt. Het verschil zit hem echter in wat er van de stof achterblijft in het water. Het nieuwe stofje breekt eenvoudig af en vormt dus geen extra bedreiging voor het al beschadigde milieu.

Bronnen: Science Advances via American Association for the Advancement of Science, ScienceDaily

Beeld: Johndwilliams/FotoliaPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws