Olifant neemt loopje met onderzoekers

André Kesseler

19 februari 2010 14:16

Het is geen gezicht, olifanten in galop. Die slingerende slurf, die logge bewegingen, dat rare loopje… Maar rennen ze, of lopen ze gewoon snel? De wetenschap zegt dat ze beide doen… tegelijkertijd.

Het onderzoek werd gedaan door een Belgisch team van de Katholieke Universiteit Leuven, in samenwerking met Italiaanse en Thaise wetenschappers. Speciaal voor dit doel werd een hightech baan gebouwd waarmee kan worden gemeten hoeveel druk een olifantenpoot erop uitoefent. Op die manier kon worden berekend hoeveel potentiële (‘opgeslagen’) en kinetische energie (de energie die wordt ingezet om te bewegen) de dieren gebruiken. Aan de hand daarvan bepaalden de wetenschappers of een dier loopt of rent.

Een voorbeeld: als de olifant loopt, tilt hij zijn voet op en beweegt die voorwaarts. Daarbij zet hij de potentiële energie die in zijn spieren en pezen is opgeslagen om in kinetische. Als de voet wordt neergezet, wordt de kinetische energie weer omgezet in potentiële. Terwijl een dier loopt, gebeurt dat continu. Maar als het rent, synchroniseren de pieken en dalen van potentiële en kinetische energie zich.

Behalve bij de olifant. Als je de bewegingen van de dieren nauwkeurig analyseert, blijkt volgens de Belgische onderzoekers dat ze met hun voorpoten rennen en met hun achterpoten wandelen. Onderzoeksleider Norman Heglund zegt: “Het is net alsof de olifant op het punt staat om de overgang van lopen naar rennen te maken, maar dat steeds niet redt. Alsof hij niet in de tweede versnelling komt.”

Desondanks bleek uit het onderzoek dat de olifant, zeker vergeleken met veel kleinere dieren, zich wel heel economisch voorbeweegt en nog een topsnelheid van 18 km/h kan halen. Het team wil de komende tijd op dezelfde manier onderzoeken hoe het met neushoorns en nijlpaarden zit.

Bronnen: BBC News










Meer Nieuws