Olifantje overleeft bevalling van negen dagen

KIJK-redactie

19 March 2010 10:00

Dierenverzorgers gingen er al van uit dat het beestje was overleden. Maar toen een babyolifantje na een bevalling van maar liefst negen dagen alsnog ter wereld kwam, bleek het wel degelijk te leven.

Twee dagen voor de uiteindelijke geboorte maakte Taronga Zoo uit Sydney bekend dat het kalfje was overleden in de baarmoeder. Het zou vast gezeten hebben in een positie die het nooit kon overleven. Een echo bevestigde de bange vermoedens; er werd geen hartslag gemeten.Thomas Hildebrandt, expert in het fokken van olifanten was toen duidelijk. “Als het kalf levend geboren wordt, is dat een wonder.”

Toch werd er twee dagen later een levend olifantje geboren in het dierenpark. De experts denken dat nu dat het beest niet dood was, maar ‘slechts’ in coma lag tijdens de bevalling. Daardoor werd er geen hartslag gemeten. Niet echt een wonder dus, maar wel erg uitzonderlijk.

Inmiddels loopt de pasgeboren Aziatische olifant – hij heeft nog geen naam – voorzichtig rond in zijn kooi en probeert hij te drinken bij zijn moeder Porntip. Moeder en zoon maken het goed. En dat is niet zo vanzelfsprekend, als je bedenkt dat een eerste bevalling van een olifant slechts in 50 procent van de gevallen slaagt.

Bronnen: PhysOrg.com

Beeld: AFP/ANP


Meer Nieuws