Olympische maatregelen verminderden CO2-uitstoot Peking

kijkmagazine

26 July 2012 16:00

De Chinese lucht was tijdens de Zomerspelen van 2008 niet alleen veel schoner, er zat ook veel minder koolstofdioxide. Het inzicht dat verkeersbeperkende maatregelen zinvol zijn, kan helpen in de voortdurende strijd tegen het broeikaseffect.

Tijdens de voorbereiding van de Olympische Spelen van 2008 in Peking ging er minstens zoveel aandacht naar de luchtkwaliteit als naar de Spelen zelf. In een dappere poging om de atleten van schone lucht te voorzien, haalden de Chinezen alles uit de kast. Auto’s met een even nummerbord mochten alleen op even dagen rijden, auto’s met een oneven nummerbord alleen op oneven dagen. Daarnaast werden bouwactiviteiten en vervuilende industrieën helemaal platgelegd.

Die maatregelen hebben hun vruchten afgeworpen. Eerder werd al bekend dat de luchtkwaliteit tijdens die augustusmaand beter was; onder andere zat er minder koolmonoxide in de lucht. Maar de maatregelen hadden ook een interessante bijwerking, zo concluderen Amerikaanse en Chinese onderzoekers nu. Aan de hand van de koolmonoxide uitstoot bepaalden zij namelijk de hoeveelheid koolstofdioxide – geen luchtvervuiler, wel een broeikasgas – in de Chinese lucht en zagen dat ook die in augustus 2008 flink was verminderd in vergelijking met 2007.

De daling van de hoeveelheid koolmonoxide in de Chinese lucht. Op basis van deze beelden - en een computersimulatie - concludeerden de onderzoekers dat de hoeveelheid koolstofdioxide ook flink was verminderd.

Broeikaseffect

Op basis van satellietbeelden en een computersimulatie bleek dat er in augustus 2008 in Peking 24.000 ton minder CO2 uitgestoten was: ‘slechts’ 96.000 ton. En dan waren alleen de verkeersmaatregelen meegenomen. Om dit verschil in perspectief te plaatsen: dat is een kwart procent van de vermindering die nodig is als we willen voorkomen dat de aarde de komende 90 jaar meer dan twee graden opwarmt. Dat een enkele stad binnen een maand tijd een dergelijke impact kan hebben, is best indrukwekkend te noemen.

“De Olympische Spelen in Peking gaven ons een mogelijkheid om daadwerkelijk te meten wat er gebeurt als mensen veel minder gaan rijden”, zegt Helen Worden, eerste auteur van het onderzoek. “En wat blijkt? Het heeft een substantieel effect op ons klimaat.” En dat is goed nieuws in de strijd tegen het broeikaseffect.

Bronnen: Geophysical Research Letters, National Center for Atmospheric Research/University Corporation for Atmospheric Research via Eurekalert!

Beeld: IOC










Meer Nieuws