Onbemande vliegtuigen gaan gedachten lezen

André Kesseler

2011-04-21 16:00:11

De Amerikaanse luchtmacht heeft contracten afgesloten voor de ontwikkeling van onbemande toestellen die weten wat menselijke piloten denken.

Onbemande vliegtuigen hebben de toekomst. Het Amerikaanse ministerie heeft al meer dan zesduizend van dat soort Unmanned Aerial Vehicles (UAV’s) in gebruik en er komt een moment dat ze geheel zelfstandig tussen bemande toestellen gaan manoeuvreren. Dat kan gaan botsen en aangezien UAV’s vaak sneller kunnen reageren dan bemande toestellen, wil de USAF ze slimmer maken. Ze moeten, zoals dat heet, een Autonomous Sense and Avoid (SAA) Capability krijgen.

Dat betekent dat er de komende jaren in opdracht van de Amerikaanse luchtmacht wordt nagedacht over computersoftware die het vlieggedrag van menselijke piloten kan voorspellen. Dat gebeurt onder meer bij Soar Technologies, een bedrijf uit Michigan dat werkt aan een systeem met de welluidende naam Explanation, Schemas, and Prediction for Recognition of Intent in the Terminal Area of Operations, kortweg ESPRIT. Dat zou, in combinatie met de nodige sensors en camerasystemen, in de toekomst rampen moeten voorkomen.

Bronnen: Wired

Beeld: USAFBestel hier de nieuwste editie!
Meer Nieuws

DRONE FOTOWEDSTRIJD

Doe mee met je mooiste

dronefoto en maak kans op een van de fantastische prijzen