‘Onderwaterrobot moet smokkelaars opsporen’

Naomi Vreeburg

30-09-2014 13:00:36

Het inspecteren van een schip kost veel tijd. Onderzoekers zijn bezig met het maken van een goedkoop en snel alternatief.

Helaas worden de zeeën nog altijd bevaren door mensen die illegale spullen proberen te vervoeren. Elk schip wordt daarom grondig onderzocht in de havens. Dit is een vervelend klusje en kost ontzettend veel tijd. Een onderzoeksteam van het MIT heeft een kleine robot ontwikkeld die deze taak over kan nemen. Hij is snel en goedkoop en zijn naam is EVIE, zo lieten de wetenschappers weten bij de International Conference on Intelligent Robots and Systems.

EVIE, voluit Ellipsoidal Vehicle for Inspection and Exploration, zwemt iets minder dan een meter per minuut en is onder andere uitgerust met zes straalmotortjes die afzonderlijk van elkaar kunnen worden aangezet. Tot nu toe kan de robot 40 minuten bewegen, voordat zijn batterij op is.

MIT-Underwater-Robot-02-press

De bot moet in staat zijn om schepen te inspecteren met een ultrasound scanner. Met zijn platte kant kan hij tegen de boot aan gaan liggen en door de motoren aan de tegenovergestelde kant aan te zetten, blijft hij stevig op zijn plek. Door de ultrasound scanner moet hij vervolgens kunnen signaleren of er illegale spullen in het schip zijn verborgen.

Er is nog een lange weg te gaan, aangezien het prototype nog niet is uitgerust met deze scanner. Het MIT-team hoopt dit zo snel mogelijk te realiseren en wil de bots uiteindelijk verkopen voor zo’n 475 euro per stuk.

Bron: Popular Science

Beeld: MIT-onderzoekersPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis