Onderwatertank moet van Groot-Brittannië naar VS rijden

André Kesseler

29 March 2011 10:00

De Britse ontwerper Phil Pauley wil graag een eindje gaan rijden. Niet door het landschap, maar over de zeebodem. En daar heeft hij een interessant voertuig voor ontwikkeld.

Het is een combinatie van een tank en een onderzeeboot. Pauley gaf zijn creatie de vrij futloze naam Pathfinder en bedacht er meteen een wedstrijd bij: de Transatlantic Seafloor Research Challenge. Tijdens die fantasierace zouden voertuigen de tocht van Groot-Brittannië naar de VS over de bodem van de Atlantische oceaan afleggen. Daarvoor heb je dus een apparaat nodig dat op een diepte van 4 kilometer kan verkeren en twee weken aan een stuk onder water kan blijven.

Pauley’s geesteskind is 10 tot 15 meter lang, 3 tot 5 meter hoog en 2 tot 4 meter breed en de ontwerper tekende verschillende varianten. De conceptvoertuigen bewegen zich voort op rupsbanden of op wielen en die worden aangedreven door stroom uit lithium-ion-batterijen. Het apparaat is bovendien uitgerust met een ontsnappingssysteem voor het geval er poep aan de knikker komt en het wordt door drie mensen bemand: twee voor de besturing (piloot en co-piloot) en een communicatiespecialist.

Toch een leuk idee, zo’n onderwaterrace. Zeg, Branson, daar bij Virgin… Doe eens even sponsoren dan.

Bronnen: Wired

Beeld: Phil Pauley/Pauley Interactive 2011

Beeld: http://www.philpauley.com/path.html


Meer Nieuws