Onderzeeboten VS krijgen gamecontrollers

André Kesseler

17-01-2018 15:59:23

gamecontroller

De Amerikaanse marine geeft onderzeebootbemanningen een andere manier om de periscoop te bedienen; met een gamecontroller.

Als je aan een periscoop denkt, zie je waarschijnlijk een vent voor je die met z’n handen op twee steuntjes door een gigantische ‘verrekijker’ staat te turen. Dat wordt binnenkort gedaan met de nieuwste HD-beeldschermen en een Xbox-360-controller.

Cameramast

In de meest onderzeeboten is de optische periscoop – die gebruikmaakt van een systeem van spiegels – vervangen door een uitschuifbare optronische mast. Die is uitgerust met allerlei nachtzicht en HD-daglichtcamera’s en de beelden daarvan worden getoond op de schermen in de commandocentrale van de onderzeeboot.

De bediening van zo’n mast was al anders dan vroeger. In de boten van de Seawolf-klasse (jaren 90) werd de boel aangestuurd met een soort joystick van zo’n 38.000 dollar per stuk. Die bevielen niet zo heel goed. De nauwkeurigheid liet te wensen over en het ding was nogal lomp en lastig te bedienen. En dus werd op basis van de input van voornamelijk jonge bemanningsleden, besloten om het te vervangen door een eenvoudige Xbox-controller van een eurootje of 20.

Bijkomend voordeel daarvan is dat het apparaat veel intuïtiever  is, zodat een bemanningslid binnen een paar minuten met het ding kan werken. En, zegt Senior Chief Mark Eichenlaub van de US Navy: “als de controller stuk gaat, wandelen we gewoon even naar de gamestore voor een nieuwe.”

Colorado

De eerste onderzeeboot die ermee wordt uitgerust, is de USS Colorado (hieronder in aanbouw), die in november in gebruik wordt genomen. Daarna volgen ook andere boten uit de nieuwe Virginia-klasse.

Bronnen: Lockheed Martin / The Verge

Lees ook:

KIJK 1/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Foto's