Onderzoek maakt milieuvriendelijke productie biodiesel mogelijk

KIJK-redactie

11 October 2010 16:00

Onderzoekers hebben een sneller, goedkoper en energiezuiniger proces gevonden om biodiesel te maken uit gebruikt frituurvet.

Biodiesel kan gemaakt worden uit gebruikte plantaardige oliën, zoals frituurvet. Bestaande productiemethodes kosten tijd, zijn duur en inefficiënt. Daarnaast zijn er giftige stoffen nodig om het proces in gang te zetten. Onderzoekers van Brown University in Amerika hebben deze nadelen omzeild met veranderingen in het productieproces.

Plantaardige olie bestaat uit triglyceride en vrije vetzuren. Bij de huidige omzetting van deze stoffen naar biodiesel is voor elk een aparte katalysator nodig, met elk een eigen reactorvat. Bij de nieuw ontwikkelde methode wordt gebruik gemaakt van één milieuvriendelijke katalysator die beide stoffen tegelijk kan omzetten. Hierdoor is maar een enkel vat nodig en kost het proces veel minder tijd.

Daarnaast kan de katalysator (bismut triflaat of scandium triflaat) tot zes keer worden gerecycled. De reactie vindt plaats in een speciaal magnetronreactorvat. In dit vat wordt 90 procent van de plantaardige olie omgezet in biodiesel.

Volgens onderzoeker Jason Sello zijn de omstandigheden die nu gevonden zijn geschikt om opgeschaald te worden tot productie van biodiesel uit plantaardige oliën op industriële schaal.

Bronnen: Brown University, via Science Daily, Organic & Biomolecular Chemistry

Beeld: seemann


Meer Nieuws