Onderzoek: walnoten maken ons stressbestendig

KIJK-redactie

05 October 2010 10:00

Een dieet, rijk aan walnoot en walnootolie, zorgt voor een lagere bloeddruk waardoor ons lichaam beter met stress om kan gaan.

Walnootrijke voeding bevat meervoudige onverzadigde vetten. Onderzoekers van de Amerikaanse Penn State University hebben de invloed hiervan op de bloeddruk onderzocht in rust en onder stress. Aan het onderzoek deden 22 gezonde, volwassen personen mee.

In drie periodes van elk zes weken kregen de proefpersonen ombeurten speciale diëten opgelegd: eentje die op het gemiddelde Amerikaanse eetpatroon leek, een tweede die uit walnootrijke voeding bestond, en een derde waaraan lijnzaadolie was toegevoegd. De diëten werden in willekeurige volgorde uitgedeeld en elke periode werd gevolgd door een stresstest. Het walnotendieet zorgde bij de menselijke labratten voor een duidelijke bloeddrukverlaging.

Mensen met een overdreven biologische reactie op stress hebben een grotere kans op hart- en vaatziekten. Walnoten kunnen in dat soort gevallen dus een gunstig effect hebben. De toegevoegde lijnzaadolie had overigens geen invloed.

Bronnen: Penn State University, via EurekAlert

Beeld: California Walnut Commission


Meer Nieuws