Onderzoekers bouwen gelddetector

André Kesseler

27-03-2012 16:00:57

Twee natuurkundigen van de Universiteit van Washington hebben een manier gevonden om op afstand te bepalen hoeveel geld iemand bij zich heeft.

Dollarbiljetten zijn – net als eurobiljetten – bedrukt met magnetische inkt, zodat bijvoorbeeld automaten ze op echtheid kunnen controleren. Onderzoekers Christopher Fuller en Antao Chen kwamen op het idee om daar iets mee te doen. Volgens hen moest het mogelijk zijn om de magnetische straling op afstand te detecteren. Op die manier zou de Amerikaanse douane dus makkelijker geldsmokkelaars op kunnen sporen.

Uit het onderzoek van Fuller en Chen bleek dat een enkel bankbiljet met een gewone metaaldetector al vanaf een meter ’te zien’ is. Meer biljetten zorgden voor een sterker signaal, waardoor het zelfs mogelijk werd om te bepalen hoeveel het er waren.

Toch wordt het lastig om deze techniek buiten het lab te gebruiken. Over het algemeen zitten er in bagage nogal wat bronnen, zoals laptops en andere apparatuur, die als stoorzender dienen. Maar met een speciale detector die naar een specifiek soort magnetische straling zoekt, is ook dat probleem te ondervangen.

Bron: New ScientistPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws