Ongeoefend sporten of seksen verhoogt risico hartaanval

kijkmagazine

24 March 2011 16:00

Een potje voetbal of een stevige vrijpartij kan leiden tot een hartinfarct. Tenminste, als je niet gewend bent lichamelijk actief te zijn.

Die conclusie publiceerden medisch onderzoekers Issa J. Dahabreh en Jessica K. Paulus deze week in het Journal of the American Medical Association (JAMA). Ze kwamen tot dit inzicht door een optelsom te maken van veertien studies die het verband tussen lichamelijke of seksuele activiteit en het risico op een hartaanval hadden onderzocht. En daaruit bleek: tijdens en direct na het sporten of seksen is de kans op een hartinfarct hoger. Dit geldt echter vooral voor mensen die gewoonlijk niet lichamelijk actief zijn. Hoe actiever je normaal al bent, des te kleiner is het risico op een hartaanval.

De onderzoekers benadrukken dan ook dat dit niet betekent dat we nooit meer aan sport of seks mogen doen. Maar minder actieve mensen die al een verhoogd risico hebben op een hartaanval, zouden er goed aan doen hun conditie langzaamaan te verbeteren. Dubbele winst, want dat zorgt waarschijnlijk ook weer voor betere prestaties op het veld of in bed.

Hieronder een filmpje van JAMA Report over het onderzoek:

Bronnen: Tufts University via EurekAlert!, JAMA

Beeld: katmere/CC BY 2.0


Meer Nieuws