‘Onsteelbare fiets’ ontwikkeld door studenten

kijkmagazine

25-08-2014 16:00:47

Yerka Project - onsteelbare fiets

Drie Chileense studenten hebben een fiets ontwikkeld die onsteelbaar zou moeten zijn. Bekijk het filmpje.

Student Andrés Roi was het helemaal zat toen zijn fiets weer eens was gestolen, en besloot met zijn studiegenoten Cristóbal Cabello en Juan José Monsalve onder de naam Yerka Project te gaan werken aan een type slot dat je niet simpelweg openknipt. Bekijk het onderstaande filmpje om te zien wat ze bedachten. Handig? En echt onsteelbaar? Oordeel zelf.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Zoals het filmpje laat zien, bestaat de onderste stang van de fiets uit twee delen, die je van elkaar kunt loskoppelen en 90 graden kunt draaien. Vervolgens zet je de fiets tegen een lantaarnpaal of iets dergelijks en haal je het zadel met een hieraan bevestigde, lange stang uit het frame. Deze ‘zadelstang’ schuif je dan door openingen in de naar buiten gevouwen ‘halve stangen’, waarna je de fiets afsluit. (Dat laatste gebeurt nu nog met een simpele sleutel, maar er wordt gewerkt aan een variant met een cijferslot.) De hele handeling hoeft volgens de makers niet meer tijd in beslag te nemen “dan het vastmaken van je schoenveters”.

Op het moment bestaat er nog maar één onsteelbare fiets: het exemplaar in het filmpje. Maar Roi, Cabello en Monsalve verwachten over een maand of acht een aantal fietsen gereed te hebben voor de verkoop. Een prijs is nog niet bekend, maar wat duurder dan een gewone fiets is te rechtvaardigen: als het goed is, wordt hij immers nooit gejat – en je hoeft er ook geen prijzig kettingslot meer bij te kopen.

Bronnen: Yerka Project, Esquire

Beeld: Yerka ProjectPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws