‘Onverstandig om te stoppen met F-35’

André Kesseler

21-06-2013 09:00:47

Het F-35-project heeft een belangrijk onderzoek overleefd: een comité adviseert om ermee door te gaan.

Ooit was het de bedoeling dat het F-35-project een breed inzetbaar en goedkoop gevechtsvliegtuig op zou leveren. Maar door allerlei technische en andere problemen loopt het flink achter op het schema en is het met een begrote 391 miljard dollar ver over budget.

Een subcomité van het Amerikaanse Congres heeft het hele Joint Strike Fighter-project doorgelicht. De conclusie van het onderzoek is dat Amerika weinig anders kan doen dan ermee doorgaan. Er is geen alternatief.

f-35

Amerikaanse critici pleiten er bijvoorbeeld voor geen 2443 toestellen te kopen, zoals het Pentagon nu van plan is, maar slechts 1250. Het tekort zou dan worden aangevuld met bijvoorbeeld nieuwe F-16’s. (Hetzelfde idee is ook in ons land al eens geopperd.) Maar door er half zo veel te kopen, gaat de stuksprijs van de overige F-35’s met 50 procent omhoog, waardoor de besparing voor een groot deel teniet wordt gedaan.

Te laat om te stoppen

Zelfs de grootste tegenstanders in de onderzoekscommissie waren het er over eens dat het onverstandig is om na 12 jaar, en na de 44 miljard dollar die op dit moment is geïnvesteerd, te stoppen met het JSF-project. Kortom, wat te Amerikanen betreft is de F-35 een gevalletje: too late to turn back now.

Overigens kreeg zelfs dit onderzoek, dat als één van de grondigste ooit wordt gezien, niet boven water wat de F-35 uiteindelijk zou gaan kosten in aanschaf en onderhoud.

Sleutelrol

Het hoofd van de Amerikaanse marine, admiraal Jonathan Greenert, liet weten dat voor de F-35 echt “een sleutelrol in de toekomst van de US Navy” is weggelegd. “We hebben stealth nodig, we hebben de capaciteiten voor elektronische oorlogsvoering nodig, en we hebben het vermogen van de F-35 nodig om informatie te verzamelen en te delen.”

Bron: Breaking Defense

Beeld: USAFPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws