Onzichtbaarheidsmantel eindelijk daar?

KIJK-redactie

19 September 2015 13:00

De mensheid lijkt weer een stap dichterbij onzichtbaarheid dankzij een nieuw materiaal dat niet is te zien.

Geef maar toe, ook jij hebt stiekem weleens nagedacht over wat je zou doen als je eventjes onzichtbaar was. Die fantasie wordt ineens een stuk realistischer als je weet wat voor bijzonder materiaal Amerikaanse wetenschappers hebben weten te creëren. Ze noemen het de onzichtbaarheidsmantel en beweren er driedimensionale objecten mee aan het menselijk oog te kunnen onttrekken.

Tenzij je gelooft in Harry Potters bestaan, is deze nieuwe onzichtbaarheidsmantel de allereerste in zijn soort, zo beweren wetenschappers van onder andere de University of California Berkeley. Pogingen uit het verleden kwamen ver, maar bleven beperkingen houden zoals de afmetingen van het materiaal. Bovendien moet gebruik worden gemaakt van een lichtlaser om deze materialen te laten werken. De nieuwste versie is niet alleen gemaakt van ultradun en flexibel materiaal, maar het zou ook nog eens eenvoudig te ontwerpen en aan te brengen zijn.

Toverkracht

Het geheim van de onzichtbaarheidsmantel zit volgens de wetenschappers in het met gouden nano-antennes bedekte oppervlakte. Dit door de wetenschappers zelf gecreëerde materiaal zou zijn gemaakt van minuscule onderdeeltjes die kleiner zijn dan de golflengte van licht. Dit belemmert de normale verstrooiing van het licht waardoor het je ogen niet langer kan bereiken.

Hoe veelbelovend het allemaal ook klinkt, toch zal een echte onzichtbaarheidsmantel nog wel even op zich laten wachten. De ‘toverkracht’ van de mantel zou namelijk verdwijnen zodra het verborgen object ook maar een klein beetje beweegt en bovendien werkt het alleen met licht van bepaalde golflengtes. De wetenschappers zien hoe dan ook kansen, al zij het voor apparatuur zoals optische microscopen en computers.

Bronnen: Science, DOE/Lawrence Berkeley National Laboratory via EurekAlert!, Metro

Beeld: Image courtesy of Xiang Zhang Group, Berkeley Lab/UC Berkeley










Meer Nieuws