Op pad met een draagbare magnetron

KIJK-redactie

25 May 2016 13:00

magnetron

Binnenkort ben je altijd in staat om je maaltijd op te warmen, nu het Nederlandse NXP met een draagbare magnetron komt.

Een magnetronmaaltijd is lekker makkelijk; binnen een paar minuten heb je warm eten op schoot. En straks kan je zelfs tijdens een expeditie op Antartica of een bergbeklimming door de Alpen genieten van een bakje kant-en-klaar-voedsel. NXP, een producent van halfgeleiders, heeft namelijk een magnetron ontwikkeld die je heel eenvoudig overal mee naartoe kunt slepen.

Een grote thermosfles

Samen met het Engelse bedrijf Wayv Technologies heeft NXP gewerkt aan een erg compacte magnetron, die eruitziet als een grote thermosfles. De Wavy Adventurer, zoals de magnetron heet, weegt 1,2 kilogram en kan tot 500 milliliter voedsel of drank opwarmen.

NXP’s High Power RF-module zorgt voor de energie om het eten op te warmen. Het vermogen van deze module bedraagt 200 watt. Verder heeft de magnetron een ingebouwde accu, met een gebruikstijd van ongeveer een half uur.

Begin volgend jaar wordt het product in de Verenigde Staten gelanceerd, voor een bedrag van ongeveer 199 dollar. Het bedrijf verwacht dat de draagbare magnetron vooral in trek zal zijn bij kampeerders, wandelaars en militairen.

Smart Oven

NXP werkt overigens ook aan zijn eigen geavanceerde ovens. Zo is het momenteel bezig met de  ontwikkeling van The Sage, een smart oven. Deze bevat meerdere magnetronbronnen en is in staat om verschillende items te herkennen en deze op verschillende manieren op te warmen. Zo kan hij bijvoorbeeld perfect op één plaat kip, aardappelen en erwten opwarmen, ondanks hun verschillende warmtebehoefte.

Bronnen: New Scientist, Popsci


Meer Nieuws