Orbex onthult grootste 3D-geprinte raketmotor

Laurien Onderwater

11-02-2019 12:59:33

Orbex raketmotor

De dagen waarop trots een klein object werd getoond dat was 3D-geprint, zijn voorbij. Tegenwoordig rollen er veel grotere voorwerpen uit het apparaat.

Het Britse commerciële ruimtevaartbedrijf Orbex onthulde onlangs zijn tweetrapsraket Prime. Deze kleine raket moet over een paar jaar nanosatellieten (ruimtesondes die maximaal 10 kilo wegen) in een baan om de aarde brengen. Steeds meer bedrijven investeren in de ontwikkeling van kleinere satellieten in plaats van massale exemplaren. Dit om kosten te besparen.

Tot zover het doel van de Prime-raket dat op zich niet heel bijzonder is. Wel buitengewoon aan deze raket is dat het een motor heeft dat in één stuk uit de 3D-printer is gerold. Daarmee vestigt Orbex een record.

Lees ook: Lanceer zelf online raketten

Lichtgewicht

De Prime-raket bestaat uit twee trappen: de eerste trap is nog niet openbaar gemaakt, de tweede is laatst onthuld. Dit deel van de raket – dat na de lancering in een baan zal komen – is in één keer uit de printer gekomen. Het heeft dus geen verbindingen of lassen die de raket onder extreme temperatuur- en drukfluctuaties kunnen verzwakken.

Verder bestaat het uit koolstofvezel en aluminiumcomposiet, waardoor het raketonderdeel 30 procent lichter en 20 procent efficiënter is dan andere kleine draagraketten.

Naast het feit dat de raket de grootste 3D-geprinte motor ter wereld heeft, is Prime ook de eerste commerciële raket die met bio-propaan werkt. Dit vermindert, volgens Orbex, de CO2-uitstoot met 90 procent in vergelijking met fossiele brandstoffen.

Een close-upfoto van de 3D-geprinte raketmotor. © Orbex

Orbex zal vanaf de voorgestelde lanceerbasis Sutherland in de Schotse Hooglanden opereren, met de verwachte eerste vlucht van de Orbex Prime in 2021. Tijdens deze lancering zal het ruimtevaartuig een experimentele lading dragen van Surrey Satellite Technology Ltd.

Bronnen: Orbex, IFLScience, Engadget

Beeld: Orbex

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis