Oude straaljager blaast startbaan op

André Kesseler

2017-05-04 11:00:49

startbaan opgeblazen

De startbaan van een Brits vliegveld bleek niet bestand tegen de hete uitlaatgassen van een De Havilland DH.100 Vampire.

De Vampire kwam in 1945 net te laat om nog in de strijd tegen nazi-Duitsland te worden ingezet. Maar na de oorlog groeide het toestel, samen met de Gloster Meteor, tot een van de belangrijkste straaljagers van de Britse luchtmacht.

Flink vermogen

Kort daarvoor werd nog gedacht dat turbojets te weinig vermogen hadden voor een eenmotorige straaljager, maar dat veranderde door de ontwikkeling van een nieuw type straalmotor de De Havilland Goblin. En dat het met het vermogen van die kleine krachtbron nog steeds wel snor zit, bleek tijdens de Halfpenny Geen Airshow bij het Britse Wolverhampton.

Orkaan

Tijdens het taxiën, dus nog met minimaal motorvermogen, vlogen de eerste stukken asfalt al in het rond. En even later, toen de piloot de schuif voor het opstijgen helemaal open gooide, was het alsof er een orkaan losbarstte.  Slecht nieuws voor Wolverhampton Airport, maar in zekere zin een opsteker voor de bijna 75 jaar oude baas.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De oorzaak is waarschijnlijk dat de hete stuwstraal van de Vampire wat meer naar beneden is gericht dan die van andere jachtvliegtuigen. De piloot kreeg overigens niets mee van de puinhoop die hij veroorzaakte en landde even later op een andere baan.

Bron: Popular Mechanics

Beeld: YouTube / Adrian PingstonePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

KIJK editie 11 - 2021
Nieuwste editie

Met onder andere: Worden robots ooit autonoom? - Bijdehante beestjes - Tech-toys