‘Ouderen die zich jong voelen, leven langer’

KIJK-redactie

16 December 2014 11:00

Onderzoek laat zien dat mensen die zich jong voelen langer leven.

Veel ouderen voelen zich jonger dan ze zijn. Volgens wetenschappers is dat maar goed ook, want zij denken dat ouderen het langer volhouden als ze jong van geest zijn. In een groep proefpersonen die zich minstens drie jaar ‘te jong’ voelt, is het sterftecijfer 10 procent lager dan in een groep die zich minstens een jaar ‘te oud’ voelde.

Gemiddeld 9 jaar jonger

De onderzoekers gebruikten data van een studie naar veroudering. De gemiddelde leeftijd van de personen in dit onderzoek was 65,8 jaar. Zij voelden zich gemiddeld 56,8, maar liefst negen jaar jonger. 69,6 procent bleek zich ten minste drie jaar jonger te voelen dan ze waren, 25,6 procent voelde zich ongeveer zijn eigen leeftijd en slechts 4,8 procent voelde zich meer dan een jaar ouder.

Sterftecijfers in de 8 jaar na het onderzoek lieten zien dat de ouderen die zich jong voelden, langer leefden dan hun leeftijdsgenoten die zich oud voelden. Onder de ‘jonge geesten’ was het sterftecijfer 14,3 procent, in de groep ouderen die zich hun eigen leeftijd voelde was dat 18,5 procent en in de groep die zich ouder voelde maar liefst 24,6 procent. Vooral het verband tussen de gevoelsleeftijd en hart- en vaatziekten was sterk. Er was daarentegen geen verband tussen gevoelsleeftijd en overlijden aan kanker.

Bestaande factoren

Het lijkt voor de hand te liggen dat het verband wordt veroorzaakt doordat gezondere mensen zich jonger voelen. Maar dit is niet het geval, zeggen de onderzoekers. Voorafgaand aan het onderzoek werd gekeken of de proefpersonen al kanker, diabetes, hartziekten, artritis, een beroerte of andere ziektes hadden (gehad). Tenslotte hielden ze rekening met leefstijlfactoren zoals roken, mentale problemen en depressie. Als ze deze gegevens meenamen in hun berekeningen bleek nog steeds dat er een sterk verband was tussen de gevoelsleeftijd en de leeftijd van overlijden van de proefpersonen.

De onderzoekers vinden dat er meer onderzoek moet worden gedaan naar de mechanismes die aan dit verband ten grondslag liggen. Ze denken dat het handhaven van een gezond gewicht, het naleven van medisch advies, een grotere veerkracht, beheersing en wil om te leven van invloed zouden kunnen zijn op de levensverwachting.

Bronnen: JAMA Internal Medicine, The Jama Network Journals via EurekAlert!


Meer Nieuws