Overdag een zonnecel, ‘s avonds lichtreclame

VB

26 March 2014 13:00

Perovskiet-zonnecel

Wetenschappers hebben een zonnecel ontwikkeld die niet alleen licht absorbeert om het vervolgens om te zetten in stroom, maar ook het tegenovergestelde kan. De zonnecel van het goedkope materiaal perovskiet kan zo overdag dienen als zonnecel en ‘s avonds als lichtreclame.

Wetenschappers van de Nanyang Technological University (Singapore) ontdekten de eigenschap van de perovskietzonnecel min of meer per toeval. Ze schenen er onder het mom van ‘kijken wat ie doet’ met een laserstraal op et voila, het materiaal lichtte op. Door de samenstelling van het materiaal aan te passen, kunnen er bovendien meerdere kleuren worden uitgestraald.

Lichtreclame

De toepassingen van de zonnecellen zijn legio. Denk aan winkelramen die overdag energie kunnen verzamelen om die ‘s avonds in te zetten voor lichtreclame. Of aan mobiele apparaten die straks simpelweg op te laden zijn door ze even in de zon te leggen.

Daar moeten we wel nog even op wachten; as we speak wordt er een patent op het idee aangevraagd. Maar aangezien de eenvoudig te maken perovskiet-zonnecel zo’n vijf keer zo goedkoop is als de huidige one-way-siliconencellen, gaat die er vast snel komen.

Bron en beeld: Nanyang Technological University


Meer Nieuws