‘PaperPhone’ wordt de nieuwe iPhone

Marysa van den Berg

11 May 2011 16:00

Een telefoon zo dun, licht en buigzaam als een velletje papier kan over vijf jaar weleens de nieuwe iPhone worden.

De PaperPhone bestaat uit buigzaam plastic waarop de inhoud met elektronische inkt zichtbaar is. Even iemand bellen? Dan hoef je alleen maar een van de zijden om te buigen. De telefoon weegt slechts een zesde van de iPhone 4 en heeft een schermdiagonaal van 9,5 centimeter. Gisteren werd het prototype en bijgaande onderzoek door het team van Nederlander Roel Vertegaal (Human Media Lab) gepresenteerd op de jaarlijkse CHI-conferentie in Vancouver.

Niet alleen is dit nieuwe technische hoogstandje flinterdun en dus overal mee te nemen, het is ook nog eens van duurzaam materiaal gemaakt. Daarnaast is het een zeer robuust apparaatje. “Je kunt er gemakkelijk met een hamer op slaan”, zegt Vertegaal tegen ABC News.

Hoe mooi ook, de PaperPhone vergt nog veel werk voor hij op de markt verschijnt. De processor, enkele kabels en een deel van de elektronica hangen nog altijd buiten het buigbare elektronische circuit van de telefoon zelf. Bovendien kost een prototype al snel meer dan 5000 euro.

De onderzoekers hebben ook nog een andere toepassing van het elektronische papier ontwikkeld: de snaplet, een apparaatje dat kan dienen als een soort tablet-computer en dat je om je pols kunt binden. Beide apparaten kunnen volgens Vertigaal binnen vijf tot tien jaar op de markt komen. Maar de concurrentie zal niet mals zijn. Naar verluidt zijn verschillende particuliere ondernemingen al in de weer met flexibele telefoons en computers.

Bronnen: Human Media Lab, ABC News

Beeld: Human Media Lab


Meer Nieuws