Paraplu in allerlei soorten en maten

Naomi Vreeburg

08-09-2017 15:59:59

Wat een snertweer! Ode aan de paraplu. En we hebben heel wat originele exemplaren de revue zien passeren. Zeven voorbeelden.

De straten liggen nog niet bezaaid met gekleurde boombladeren, maar het weer doet erg herfstachtig aan. Het regent pijpenstelen en morgen zal het er, als we Piet Paulusma mogen geloven, niet beter op worden. Haal de paraplu dus maar uit de kast. Waarschijnlijk heb jij een standaard exemplaar in huis liggen, maar er zijn ook heel wat maffe paraplu’s ontworpen.

paraplu

Ken je dat? Je loopt onder een paraplu en tóch worden of je rug of je buik nat. Dit exemplaar, gespot in Singapore door Filipino Kiks Balayon, ziet er dan stiekem best goed uit. Het handvat van deze paraplu bevindt zich in het midden, waardoor hij helemaal om je heen valt.

paraplu

Voor mensen die hun handen vrij willen hebben als ze door de regen lopen, is er de rugtasparaplu. Superslim als je boodschappen moet doen of de hond gaat uitlaten, maar misschien niet zo handig als je omhoog wordt gezwiept door harde wind…

paraplu

Over honden gesproken. Je wilt natuurlijk ook dat Fikkie er lekker droog bij loopt. (Al is het alleen al uit eigenbelang: een natte hond stinkt een uur in de wind.) Deze paraplu komt dan goed van pas. Moet je wel die rugtasparaplu meenemen, anders word je zelf zeik.

paraplu

De Air Umbrella plaatst geen scherm maar – inderdaad – een luchtveld tussen jou en de regen. De paraplu zuigt lucht in en stoot het met kracht horizontaal uit. In een paraboolvorm wordt de regen zo mooi om je hoofd heen geluid.

paraplu

Het op de fiets een beetje droog houden tijdens een regenbui? Dan kiezen veel mensen voor de poncho. Maar de Duitse uitvinder Thomas Schmidt ziet meer heil in een paraplu die je aan een fiets kunt bevestigen. Er zit ook een kapje bij die je over je hoofd kunt trekken, zodat je haren niet nat worden.

paraplu

Een paraplu boven het hoofd van je geliefde houden, gaat vaak niet goed. Of jij wordt zeik, of je partner, of allebei een beetje. Daarom werd de duo-paraplu bedacht. Misschien wel onze favoriet in dit lijstje.

paraplu

Om nog een leuk tintje aan de regen mee te geven: de paraplu op het plaatje hierboven slaat de energie van regendruppels op en zet deze om in elektrische energie. Vervolgens zorgt een LED-lamp dat de paraplu licht geeft. Gezellig!

Oh, en Rolf Hut bedacht de OV-plu!

KIJK 9.2017Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Foto's

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis