‘Parkeerplaatskoning’ Richard III had spoelworm

KIJK-redactie

04 September 2013 13:30

Vorig jaar werd koning Richard III opgegraven en weggehaald uit zijn laatste, oneerbare rustplaats: een parkeergelegenheid. Uit nieuw onderzoek blijkt dat hij een spoelworm in zijn darmen had.

Het lijkt wel of koning Richard III van Engeland een pechmagneet is. Heel lang koning was hij al niet (1483-1485): Richard III kwam om bij de Slag bij Bosworth. Om te bewijzen dat hij echt dood was, werd hij naakt op een paard gehesen en publiekelijk tentoongesteld. Tijdens zijn leven – maar ook daarna – werd hij zwartgemaakt in verhalen en toneelstukken. Ruim een eeuw na zijn dood verscheen misschien wel het beroemdste werk over Richard III: een gelijknamig toneelstuk van de hand van William Shakespeare.

Tot overmaat van ramp is zijn laatste rustplaats een parkeerplaats in Leicester geworden, waar hij in 2012 per toeval is ontdekt. En alsof dat allemaal nog niet erg genoeg was: nieuw onderzoek van de Universiteit van Cambridge wijst uit dat de koning een spoelworm in z’n darmen had. Door middel van een bewerkt preparaat onder een lichtmicroscoop zijn eitjes van de worm in Richard III gevonden.

Vieze handen

Richard III kan op verschillende manieren aan de spoelworm zijn gekomen. Het gebruik van dierlijk mest bij het verbouwen van gewassen kan een oorzaak zijn. Een andere mogelijkheid is dat Richard III, of zijn kok, de handen niet heeft gewassen voor het koken of eten.

Een spoelworm heeft een eigen manier van voortplanten in het lichaam. De eitjes komen binnen via (in dit geval) het besmette voedsel, die uiteindelijk in de darmen belanden. De eitjes komen daar uit en de larven gaan dan op reis naar je longen. Daar rijpen ze, en als ze groot genoeg zijn, kruipen ze via de luchtwegen naar je keel. Dan slik je ze door en bereiken de volwassen spoelwormen weer de darmen. In je darmen doen ze zich tegoed aan al het voedsel – net zo lang tot ze ongeveer zo groot zijn als een voet. Voor Richard III is te hopen dat hij niet zo’n formaat spoelworm in zijn darmen had zitten.

Bronnen: The Lancet, Antiquity, EurekAlert!


Meer Nieuws