Pentagon schrapt hybride luchtschip LEMV

André Kesseler

17-02-2013 13:00:55

De Amerikaanse defensie besluit niet verder te gaan met een nieuw type zeppelin.

Een klein jaar geleden zag de toekomst voor het Long Endurance Multi-Intelligence Vehicle (LEMV) er nog rooskleurig uit. Goed, er waren wat vertragingen, maar bouwer Northrop Grumman slaagde er toch in een prototype in elkaar te zetten. Nu is echter bekend geworden dat de stekker uit het project wordt getrokken.

Het was de bedoeling dat het 91,44 meter lange en 25,7 meter brede gevaarte maar liefst 21 dagen aan één stuk boven een gebied kon worden gehangen. Daar zou het dan bijvoorbeeld vijandelijk radioverkeer afluisteren of het terrein met camera’s in de gaten houden. Bovendien zou de LEMV (die afhankelijk van de uitvoering tussen de 110 en de 370 miljoen euro per stuk zou kosten) kunnen worden ingezet voor het transport van troepen en materieel.

Maar dat gaat dus niet door. Om te beginnen bleek de LEMV structureel te zwaar zodat hij geen 21 dagen, maar slechts een dag of zes in de lucht kan blijven. Bovendien was het oorspronkelijke plan om het luchtschip in Afghanistan in te zetten, maar nu de Amerikanen zich uit dat land terugtrekken, blijkt de LEMV ineens een militair apparaat zonder missie.

Tot slot moet de Amerikaanse defensie flink bezuinigen en lijkt het er niet op dat Northrop Grumman de problemen zonder nieuwe budgetoverschrijdingen kan oplossen. Wel jammer dus dat er de afgelopen twee jaar 356 miljoen dollar in is gestopt.

Alle ogen zijn nu gericht op het ML 866 Heavy-Lift Air Vehicle, dat op dit moment de eerste luchtwaardigheidstests ondergaat.

Bron: Popular Science

Beeld: Northrop GrummanPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws