Perpetua Power maakt lichaam tot energiecentrale

André Kesseler

16-01-2013 16:00:52

Een Amerikaans bedrijfje werkt aan een chip die lichaamswarmte omzet in elektriciteit. En daarmee word je dus een soort wandelende energiecentrale.

Een tijd geleden werd bij het Pacific Northwest National Laboratory een chip bedacht die nu door het spin off-bedrijfje Perpetua Power verder wordt ontwikkeld. Ze noemen de chip TEGwear en hij is ondergebracht in bijvoorbeeld een armband, een horloge of zelfs in kleding. Vergelijkbaar met de manier waarop zonnecellen hun energie uit zonlicht halen, zet TEGwear lichaamswarmte om in elektriciteit.

Perpertua Power presenteerde haar nieuwe chip, die in dit Swatch Touch-horloge was ondergebracht, tijdens de Consumer Electronics Show in Las Vegas.

Elke chip kan ongeveer 3 volt produceren. Dat kan bijvoorbeeld worden gebruikt om mobieltjes of headsets, maar ook andere draagbare apparatuur bij te laden. Denk aan de hartslagmeters die je tijdens het fitnessen gebruikt, gps-zendertjes voor kinderen, maar ook apparaten die de lichaamsfuncties van soldaten op een missie kunnen monitoren.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Volgens Perpetua Power gaan de chips meer dan vijftien jaar lang mee. Ze zijn nog in ontwikkeling, maar het bedrijf verwacht dat de eerste TEGwear-apparaten in 2014 op de markt kunnen worden gebracht.

Bronnen: Perpetua Powerio9

Beeld: Perpetua PowerPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar