Phoenix-toren wordt 1 kilometer hoog

KIJK-redactie

19-06-2014 13:00:30

’s Werelds hoogste toren zal worden gebouwd in China. En hij is nog milieuvriendelijk ook. Bewonder hier de foto’s.

De Burj Khalifa – op dit moment ’s werelds hoogste gebouw – dreigt zijn record te verliezen. Het Britse architectenbureau Chetwoods wil namelijk twee torens uit de Chinese grond stampen, waarvan de hoogste een kilometer de hemel in reikt. Daarmee verbreken ze het record met 150 meter. Bovendien zijn de nieuwe Disney-achtige Twin Towers behoorlijk milieuvriendelijk.

Als alles volgens plan verloopt worden de zogenoemde Phoenix Towers volgend jaar gebouwd in Wuhan, de stad van duizend meren. De torens krijgen 47 hectare grond, gelegen op een eiland in één van de meren, tot hun beschikking. Het project zal op zijn minst drie jaar gaan duren.

Disney

Milieuvriendelijke torens

Met een hoogte van een kilometer zullen deze enorme gebouwen aardig wat stroom nodig hebben. Maar dit kunnen de slimme torens zelf leveren. Ze zijn namelijk bekleed met zonnepanelen en helemaal bovenop staat een windturbine. Bovendien kunnen de Chinese insecten heerlijk huisvesten in de daarvoor speciaal aangelegde ‘hotels’.

Milieuvriendelijk

En de architecten willen nog een stap verder gaan. De bouwwerken zuiveren namelijk ook de lucht en het water in de buurt. De hoogste toren zal functioneren als een ‘zonneschoorsteen‘, waarbij de top wordt verhit door de zon en koele lucht door het filtratiesysteem wordt geperst. En dat levert schone lucht op.

Het aanliggende meer wordt op een zelfde manier gezuiverd. Het water wordt omhoog gestuwd door de toren, schoongemaakt en vervolgens teruggebracht naar het meer.

Bollen

Hemels eten

Nog een leuk detail: de torens worden met elkaar verbonden door grote bollen die planeten moeten voorstellen (zie bovenstaande foto). Hierin zullen restaurants worden gevestigd met, jawel, een hemelthema. Of je er ook hemels kunt eten, blijft natuurlijk de vraag. Als je überhaupt een hap door je keel krijgt op die hoogte…

Bron: Chetwoods via Dvice

Tekst: Naomi Jansen

Beeld: Chetwoods ArchitectsPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar