Pi-dag: nu met meer decimalen dan ooit

Naomi Vreeburg

14-03-2017 13:00:00

Pi

Je bent wel even bezig om de constante Pi helemaal uit te schrijven. De 22 biljoen cijfers achter de komma zijn namelijk bekend.

Het is 14 maart en dat betekent: de dag van de constante Pi. En we kunnen allemaal wel oprakelen uit onze wiskundeles dat de waarde van Pi 3,14 is. Maar er komen nog heel wat getallen na deze 4. In november zette Pi-liefhebber Peter Trueb een record: hij berekende ruim 22 biljoen cijfers, 22.459.157.718.361 om precies te zijn, die achter de komma in de constante horen. En dat betekent dat we dit jaar Pi-dag vieren met 9 biljoen meer decimalen dan in 2016.

Uiteraard berekende Trueb deze cijfers achter de komma niet met de hand. Hij ontwikkelde er een computer voor met 24 harde schijven die elk 6 terabyte aan geheugen hadden en dus genoeg decimalen konden opslaan. Uiteindelijk had Trueb bijna 9 terabyte nodig om de 22 biljoen decimalen op te slaan.

Wat we met deze hoeveelheid cijfers achter de komma kunnen? Eigenlijk geen klap… New Scientist schrijft dat NASA slechts 15 decimalen gebruikt om met Pi uit te rekenen hoe raketten het beste de ruimte in kunnen worden geschoten en om metingen aan het universum uit te voeren heb je slechts 40 cijfers achter de komma nodig. Het onderzoek van Trueb laat dus alleen zien hoeveel kracht computers tegenwoordig hebben.

Bron: New Scientist, y-cruncherPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis