Picture Perfect: prehistorische school vissen

Laurien Onderwater

03 June 2019 08:59

Om je week goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: een 50 miljoen jaar oud fossiel toont een school vissen.

Bepaalde vissensoorten, waaronder de haring, zwemmen in scholen. Dat doen de pisces omdat ze dan minder snel ten prooi zullen vallen aan hongerige roofdieren. Dit fossiel suggereert dat vissen 50 miljoen jaar geleden al in hechte formaties zwommen.

De vissen in kwestie behoorden allemaal tot de uitgestorven soort Erismatopterus levatus, en werden waarschijnlijk tijdens een routineduik overvallen door een onderwaterlawine van zand, schrijven Japanse en Amerikaanse onderzoekers in Proceedings of the Royal Society B. Alle vissen, op twee na, ‘zwemmen’ in het fossiel in dezelfde richting en in hechte formatie.

Om te bewijzen dat de vissen inderdaad in een school zwommen en niet toevallig op die manier fossiel werden, maakten de onderzoekers een reeks simulaties om de waarschijnlijke bewegingen van de groep te reproduceren. Die toonden aan dat de vissen inderdaad gezamenlijk zwommen. Volgens de onderzoekers is het fossiel het vroegst bekende bewijs dat prehistorische vissen in scholen zwommen, net als moderne vissen dat vandaag de dag doen.

Bronnen: Proceedings of the Royal Society B, Live Science, ScienceAlert

Beeld: Mizumoto et al., Proc Royal Soc B, 2019

KIJK 6/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Foto's