Picture Perfect: zeester heeft ‘dikke billen’

Laurien Onderwater

15-07-2019 08:59:12

zeester

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: de bips van deze zeester is niet mis.

Toegegeven, erg wetenschappelijk is de animatieserie SpongeBob SquarePants niet. Toch moest ik bij het zien van deze foto meteen aan mijn favoriete figuur uit de serie – die ik als kind verslond – denken: Patrick Ster. De zeester is een tikkie te zwaar en heeft daardoor een aanwezige buik én kont, net als dit exemplaar (de Mediaster aequalis):

Hoeveel squats zou het dier hebben gedaan om aan deze welgevormde billen te komen? Het antwoord is natuurlijk nul, want hoezeer het op deze foto ook lijkt dat het onderwaterdier een kont heeft, is dat niet zo. Zeesterren hebben immers geen kop en romp. Wel hebben de stekelhuidigen een centrale schijf die de mond, de maag en de anus herbergt. Elk van de vijf armen bevat delen van het maag-darmstelsel en de geslachtsorganen.

De twee bollingen die we in de foto zien, zijn de samengetrokken spieren van twee armen van de zeester terwijl ze de rots vastgrijpen. Verder doet de zwaartekracht nog een duit in het zakje. Omdat de zeester verticaal aan de rots hangt, zorgt de zwaartekracht ervoor dat de interne structuren van het wezen ‘zakken’, waardoor het alleen nog maar meer lijkt alsof het dier een derrière heeft.

Bronnen: Twitter, Live Science

KIJK 7/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJKPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Foto's