Pijn niet meer subjectief – of toch wel?

KIJK-redactie

10 March 2010 16:00

Britse onderzoekers claimen dat ze de hoeveelheid pijn van een persoon kunnen meten met een speciale hersenscan. Vaak overbodig, maar handig bij baby’s, dieren of vegetatieve patiënten.

Tara Renton van het King’s College in London heeft ontdekt dat de hoeveelheid zuurstof in het bloed van bepaalde delen van de hersenen is gekoppeld aan hoeveel pijn iemand lijdt. Renton claimt dat ze er zo als eerste in is geslaagd om een hoeveelheid aanhoudende pijn objectief te meten.

In de wetenschappelijke wereld zijn er nogal wat twijfels over het nut van het onderzoek. Bijvoorbeeld bij Richard Gracely van de Universiteit van Michigan, die veelvuldig onderzoek deed naar pijnbeleving. “Het is alsof je zegt dat je liefde kunt meten, of dat je objectief kunt zeggen hoe mooi een schilderij is. Pijn is een persoonlijke ervaring. Je kunt de pijnmeting alleen maar checken door aan de patiënt zelf te vragen hoeveel pijn hij daadwerkelijk heeft. Dus waarom zou je dat dan niet meteen doen?”

Wetenschappers zijn het er in het algemeen wel over eens dat een objectieve pijnmeting handig kan zijn bij mensen die niet (meer) kunnen communiceren. Bijvoorbeeld bij vegetatieve patiënten, die zelf niet kunnen aangeven of ze pijn lijden.

Bronnen: New Scientist

Beeld: Zweettooth










Meer Nieuws