‘Pil om gaatjes te voorkomen in aantocht’

Naomi Vreeburg

15 March 2016 16:00

Menselijke tanden

Een probioticum met deze nieuw ontdekte bacterie kan helpen in de bestrijding van gaatjes.  

Poets  je een paar keer per dag je tanden en laat je snoep en frisdrank staan, maar lukt het je niet om gaatjesvrij te blijven? Hoe fijn zou het dan zijn als er een pil op de markt komt die er wel in slaagt om je te beschermen tegen gaatjes? Deze wens komt een stapje dichterbij met een bacteriestam die onlangs is ontdekt door Robert Burne en zijn team.

Geen tandplak

Om je tanden bescherming te bieden tegen gaatjes, moet de zuurgraad in je mond niet al te hoog zijn. (Oftewel de pH-waarde moet niet al te laag zijn.) De bacterie Streptococcus mutans werkt dit tegen. Hij zet suikers om in melkzuur en verhoogt daarmee de zuurgraad. Waardoor je meer kans hebt op gaatjes. De bacteriestam die Burne en collega’s hebben ontdekt, blijkt S. mutans een halt toe te roepen.

Het gaat hier eveneens om een Streptococcus die in de mond voorkomt en nu nog wordt aangeduid met A12. Door deze bacterie samen met S. mutans te laten groeien in het lab, kwamen de onderzoekers erachter dat de schadelijke bacterie in het bijzijn van A12 niet goed groeide en ook geen biofilms, oftewel tandplak, vormde.

Probioticum

Volgens de onderzoekers zou deze ontdekking uiteindelijk wel eens kunnen leiden tot een pil vol A12-bacteriën die je behoedt voor gaatjes. “Je plaatst dit probioticum in een kind of volwassenen die risico loopt op het ontwikkelen van gaatjes”, vertelt Burne in een persbericht. “Het idee is dat je zo een achteruitgang van de mondgezondheid voorkomt door de patiënt natuurlijke en voordelige organismen toe te dienen.”

Er moet nog wel meer onderzoek gedaan worden naar de bacteriestam om het in een pil te verwerken. Tot die tijd nog maar even flink poetsen en flossen, en niet al te gretig die snoeppot in duiken.

Bronnen: Applied Environmental Microbiology, Science Alert


Meer Nieuws