Pil verkleint kans op HIV-besmetting

KIJK-redactie

24 November 2010 16:00

Volgens aidsorganisaties en onderzoekers is een nieuw tijdperk in het bestrijden van aids aangebroken: een pil die het risico op HIV-besmetting met gemiddeld bijna 44 procent verlaagt.

2499 homoseksuele mannen uit zes landen namen deel aan het onderzoek. Hiervan kreeg de helft een zogenoemde PrEP-pil, met daarin twee veelgebruikte HIV-medicijnen. De andere helft kreeg een placebopil. Bij de mannen die de PrEP-pil meer dan de helft van de dagen innamen, daalde het risico op een HIV-infectie met 50,2 procent. Bij degene die de pil meer dan 90 procent van de dagen innamen, werd het risico zelfs 72,8 procent minder.

Alle mannen waren seksueel actief, met een gemiddelde van achttien partners in twaalf weken. Naast de pil kregen ze allemaal een voorraad condooms, een behandeling voor andere seksueel overdraagbare aandoeningen en de gebruikelijke adviezen om risico’s te verminderen. Toch gaf 60 procent aan in de testperiode onveilige anale seks gehad te hebben; de meest risicovolle daad als het gaat om aidsbesmetting. Ook is in het gemiddelde percentage meegenomen dat niet iedereen de pil dagelijks innam.

De onderzoekers geven toe dat de preventieve maatregel risicovoller gedrag tot gevolg kan hebben. Maar hoe meer wapens er zijn tegen de ziekte, hoe beter.

Voorlopig is de pil nog niet geschikt om op grote schaal in te zetten. Problemen zijn de kosten, het risico dat HIV resistent wordt voor het medicijn en het feit dat de pil elke dag moet worden ingenomen.

Bronnen: The Independent, EurekAlert!

Beeld: CDC/PHIL


Meer Nieuws