Pisa op de 3D-kaart gezet

KIJK-redactie

27-09-2013 09:00:35

Wetenschappers hebben een 3D-kaart van de toren van Pisa gemaakt. Zo kunnen toeristen een digitale rondleiding krijgen door de beroemdste toren van Italië.

Onderzoekers van het Australische wetenschapsagentschap CSIRO hebben in een recordtempo de toren van Pisa in 3D-kaart gebracht. Met een handheld laserapparaat maten ze in twintig minuten de complete binnenkant van de scheve toren op. Speciale software heeft de data van het laserapparaat omgezet in een gedetailleerde 3D-kaart.

pisa3d2

Het idee van de Zebedee, zoals het apparaat heet, is ontstaan in 2010. De voorloper was nog een groot lasersysteem met motoraandrijving, maar de onderzoekers vonden het ding veel te zwaar. Niet veel later werd de Zebedee geboren, een lichtgewicht handlaser.

De laser werkt aan de hand van reflecterend licht en meet in alle richtingen. Daarnaast weet het apparaat precies zijn eigen locatie in de kaart door de wisselende afstanden in het laserbereik. Er is dus geen GPS nodig voor het in kaart brengen en daarmee is de Zebedee erg geschikt voor uithoeken of ondergrondse plekken.

pisa3dapparaat

De onderzoekers van het CSIRO hebben nu de smaak te pakken, want naar eigen zeggen was dit project een Pisa cake. In de toekomst zal de Zebedee worden uitgerust met een videocamera zodat elk 3D-beeld een eigen foto heeft. Ook zijn er wilde plannen om het systeem onbemand te laten rondrijden, maar dat zal nog een hele klus worden.

Bronnen: CSIRO, Popular Mechanics

Beelden: CSIROPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar